chinese wijsheid

Afgelopen zaterdag schoot bij mij, door een beweging van niks, een ruggenwervel naar een plekje waar ik die liever niet heb. Wijs of niet, ik natuurlijk een weekend ibuprofen slikken. Ibuufje 600. Met een kleine neiging naar 800. En maandag lekker eigenwijs gewoon gaan werken. Na een paar slapeloze nachten, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn echtgenote, besloot ik toch maar de fysiotherapeut in te schakelen. “Als jij belt, zal het wel echt nodig zijn.” sprak hij wijs.

Diezelfde avond om half negen kon ik terecht. Een zogenaamd Chinese wijsheid “ Als je diep in de stront zit kun je beter je hoofd niet laten hangen” haalde de spanning er alvast een beetje af. Na 10 minuten zachtjes tokkelen voor hem en pijn verbijten voor mij (geloof me dat je het voelt als een werveltje is weggeschoven) kwam hij met een serieuzer voorstel. Meer een aankondiging: “Tijd voor wat naaldjes.”

Deze man is erg kundig in de toepassing van Dry Needling. Een vrij bekende techniek die in tegenstelling tot hetgeen we mogelijk denken, niets van doen heeft met de oosterse accupunctuur. In mijn eigen vertaling: stijve, pijnlijke en vastzittende spieren worden aangepakt door met een flexibele naald knoopjes in de spier aan te raken. Mijn fysiotherapeut behoort tot de top en is een van de weinigen die in hoofden mag prikken, om het maar eens plastisch uit te drukken. Kortom: hij weet wat hij doet en de extreem fijne naaldjes gaan er moeiteloos in. Voel je vrijwel niks van.

Maar als dit stukje metaal de spierbundel even raakt op de plaats waar de spanning het grootst is, dan is er zo‘n venijnig pijnpuntje. Net als dat laatste haaltje, als je bij de tandarts bent voor een simpele vulling. Gelukkig gaan deze scheutjes niet gepaard met het vreselijke geluid van boortjes en het slurpende afzuiginstrument. Desalniettemin denk ik dat de buren me bij naald twaalf toch wel even gehoord hebben. En naald 13 werd zeer stellig de laatste.

Ik ging met een beurs gevoel naar bed, maar sliep als een roos. Bij het opstaan was het belabberde gevoel verdwenen en waren de pijn en blokkades voor het grootste gedeelte weg. Verrassend hoe je kunt genieten van een lichaam waar alle wervels op hun plaats zitten.

Sluit ik af met een echte Chinese wijsheid van Zen-meester Lao Tse: “De reden dat ik ziekten heb, is dat ik een lichaam heb. Als ik geen lichaam had, wat voor ziekte zou ik dan kunnen hebben?” Ik zal eraan denken als ik weer op de behandeltafel lig.

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s