daglicht, dag licht

Wat licht allemaal niet met je kan doen. Nou ja, wat we allemaal niet met het licht doen. Of wat we niet doen als er geen licht is. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Nu ik een tijdje bewuster heb gekeken naar het licht in kamers, winkels en op straat, vallen me dingen op. Waarom was het in de ene winkel veel prettiger rondlopen dan in de andere? En dan heb ik het niet over de indeling van die winkels. Wat me opviel was de prettigere sfeer die er was als er veel ramen waren. En in die ruimtes waar heel veel tl-armaturen het plafond ontsierden en de ramen steeds verder weg waren, kreeg ik steeds meer de neiging weer snel de uitgang te zoeken.
En al helemaal als in die winkel een verplichte looproute me dwingt alles te bekijken en ik niet zelf kan bepalen hoe en hoe snel ik de zaak kan verlaten.

Ook hier is voortschrijdend inzicht een belangrijk gegeven. In eerste instantie kon ik niet bedenken dat het met licht te maken had. Maar het licht speelt wel een hele belangrijke rol. En wel het daglicht om precies te zijn. De kennis over de positieve invloeden van daglicht blijkt al heel ver terug te voeren in de tijd. De oude Grieken bleken al op zijn minst een sterk vermoeden te hebben dat er verband was tussen daglicht en het menselijk welzijn. En vandaag de dag weten we dat ons menselijk lichaam hier iets op heeft bedacht. Er is namelijk in het menselijk oog een receptor ontdekt die geen visuele maar een biologische functie heeft. Als het daglicht wegvalt, raakt je lichaam dus als vanzelf al een beetje in de ik-zal-zo-wel-gaan-slapen-modus. En als de gordijnen in de slaapkamer teveel daglicht doorlaten raakt je lichaam misschien iets te vroeg in de ik-zal-zo-wel-moeten-gaan-opstaan-modus.

Dus lieve winkeliers, zorg dat er voldoende daglicht in je toko komt. Dan is de kans weer een stukje kleiner dat je klant in zijn slaapmodus sukkelt. Een kleine tip daarbij…dan mogen ook de medewerkers zich wat meer richten op deze biologische functies van de zo gewaardeerde klant.
Als ze tenminste goed daglicht op hun werkplek hebben kunnen krijgen.

Zo. Dat weten we dan ook weer.

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s