leegstand is hoogstand

Normaliter rijd ik geen enorme afstanden. Maar zo af en toe moet ik toch een kilometertje vreten.
En wat me nu al een paar keer is opgevallen, is dat er dan zo links en rechts toch opvallend veel kantoorpanden te koop en te huur staan. Leegstand op grote schaal. En niet alleen die grote stapels stenen langs de snelwegen. Nee, ook in de stadskernen zie ik in toenemende mate aantallen prachtige panden leeg staan die als bedrijfspand worden aangeboden.

Maar eigenlijk erger ik me kapot aan iets heel anders, wat daar wel degelijk mee te maken heeft.
Nu kan ik zo’n kamerhoop niet betalen. Ik heb al moeite genoeg te doen om mijn 210 vierkante meter te financieren. Dat dan verdeeld over 2 verdiepingen die op mijn begane grond gezet zijn.
En eerlijk is braaf, deze ruimte is velen al niet gegund. Dus ik ben een gelukkig mens.

Deze kolossen van gebouwen behoren toe aan beleggers, vastgoedkenners en multinationals die hier hun rendement uit dachten te halen. Dat valt de laatste jaren nogal tegen. En wat dan? Lijkt me simpel. Je neemt je verlies en onderneemt iets anders. Dat moet iedere ondernemende mkb-er, tot faillissement erop volgt. En die hebben we de laatste jaren al in veelvoud moeten meemaken.
Ik las in een flard van het FD, de schrijfstijl van deze toch zo leerzame uitgave is er niet één om lang mijn aandacht vast te houden, dat ongeveer 7.000.000 vierkante meter leegstaat. En ik tik toch net echt zes nullen zonder komma in. Toch een bizar gegeven?!

In een flard van diezelfde FD mag ik lezen dat er nu een oplossing is bedacht. Een convenant tussen deze grootgrondbezitters en de overheid gaat een fonds beschikbaar stellen voor herinrichting van deze meters. De overheid? Maar dat zijn we zelf. U en ik. Ik denk toch dat ik nu een oor wordt aangenaaid.

Nu kunnen er 3 dingen aan de hand zijn. Ofwel alle gevallen ondernemers worden alsnog door diezelfde overheid geholpen met een fonds op grond van een vergelijkbaar convenant, ofwel ik heb een flard te weinig gelezen en iets niet goed begrepen, ofwel de overheid heeft een klein inschattingsfoutje gemaakt en niet het juiste weerwoord weten te bieden aan de grote zakken met vastgoedgeld.

Ik ben er redelijk van overtuigd dat de eerste twee opties onwaar zijn. Zal het toch de derde moeten zijn. Of zou er nog een vierde mogelijkheid zijn? Welke hoogstandjes komen er straks nog meer uit de kast?

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s