photoshop is ook doping

Ik kan mijn verbazing niet langer verbergen. Al jaren gonst het van de berichten in allerlei media over doping in de topsport. En met de affaire rondom Lance Armstrong komen we zo zoetjes aan naar een hoogtepunt. Ach, ik noem het toch liever een dieptepunt.

We houden onszelf al decennia voor de gek. Al vanaf de tijd dat er een wedstrijdelement  in de sport is gebracht worden prestatieverbeterende middelen gebruikt. Records worden gezet, beloond, gebroken en opnieuw beloond. De mens wringt zich al eeuwen in allerlei bochten om de tegenstander te overklassen.

Dit is relatief onschuldig als het gaat om een stukje techniek. Een voorbeeld is de klapschaats. Daarmee werd er een enorme verbetering in prestaties gebracht. De schaatssnelheden namen toe. De klapschaats werd omarmd.
Bij de zwemsport werd een dergelijke technische verbetering van een zwempak verboden. En gebroken records werden uit de boeken gehaald. Vreemd. Al smeren ze hun lijf in met een of ander glad goedje. Als ze daardoor sneller door het water gaan, prima.
In de atletieksport worden schoenen en kledingstukken ook bij voortduring doorontwikkeld.
En de ene turner wil zijn magnesiumpoeder steeds van dezelfde fabrikant hebben omdat dat het beste poeder is. Van mij mag het allemaal. Zolang het maar ‘aan’ het lijf zit.

Maar nu doping. Daarmee doe je je lichaam toch in zeker zin geweld aan. Een spuitje of pilletje is dan nog enigszins eenvoudig, maar is in veel gevallen (vanzelfsprekend) niet toegestaan.
Maar het gaat zoveel verder. ‘Men’ neemt bloed af tijdens een trainingsstage in de winter in hoog gelegen gebieden, omdat dan de hoeveelheid zuurstof die je bloed kan transporteren gunstiger is. Dan spuit ‘men’ dat bloed terug in het lijf tijdens de zomer, waardoor ‘men’ beter presteert. Als er maar over ‘men’ wordt gesproken, is het altijd een ander.

Nu word ik wel een beetje bang. Welke debiele capriolen moeten topsporters allemaal uithalen om een tegenstander voorbij te streven? Of misschien erger nog, om sowieso door de geldschietende partij toegestaan te worden deel te nemen aan een wedstrijd. Het heeft er alle schijn van dat de topsport door geld en hebzucht gedreven wordt. Schijn….dat zou nog wel eens het sleutelwoord kunnen zijn.
Als je het niet met “jezelf” kunt op enigszins normale wijze, houd de schijn dan niet langer hoog, doe het dan simpelweg niet.

Bovendien werken alle verboden tegendraads. Als je een bord op de snelweg zet dat het verboden is harder dan 120 kilometer per uur te rijden, gaan we allemaal 124 kilometer per uur rijden.
Als de wet zegt dat de zwak alcoholische dranken verboden zijn voor mensen jonger dan 16, gaan alle 15-jarigen (of jonger) bier (of sterker) drinken. Dat zit in de mens. Dus wat ik ook schrijf, het is een verloren race tegen de dwaasheid van de mens.

En als we dan toch prestatieverbeterende middelen willen verbieden, kunnen we ook Photoshop voor topmodellen verbieden.

Zo, die zit.

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s