buiten de box

Een beetje vreemd is het wel. Politici willen dat gebruik van smartphones en tablets in de klassen moet worden verboden. Maar als je naar de beelden van een debat kijkt in de Tweede Kamer, doen ze zelf niet anders.
Een beetje vreemd is het wel. Publieke bestuurders die erop wijzen dat organisaties efficiënter moeten worden om de recessie het hoofd te bieden. Maar de eigen organisatie alles behalve efficiënt laten voortbestaan om miljarden in een sneltreinvaart met de Fyra te zien verdampen.

Ook een beetje gek is het, als je hoge salarissen en dito vergoedingen aan banden wil leggen om gehoor te geven aan de maatschappelijke verontwaardiging die, volkomen terecht, al jarenlang heerst. Alleen al als ik denk aan de Eurocommissarissen en hun verdiensten in Brussel en Straatsburg, kan ik me erg opwinden. Daar valt wel een aparte column over te schrijven. Daar is sprake van inefficiënt werken en salarissen en vergoedingen die kant noch wal raken.
En hoe vreemd is het dat er tientallen miljoenen worden uitgekeerd aan betrokken DNB-functionarissen. Hoewel ik persoonlijk die betrokkenheid in twijfel durf te trekken als het zoveel geld moet kosten om een klus te willen klaren.

We hebben weliswaar een Balkenende-norm, maar geen idee wie toeziet op handhaving ervan.
Maar laat ik eens, populair gezegd, een oplossing aandragen die out-of-the-box is. Een oplossing die juist leuk is en die voor heel wat ondernemers in het land uitermate welkom is.

Stel je voor dat elke euro verdiend boven deze norm, elke bonus of vergoeding die in dit plaatje past, nu eens per direct in 2013 en 2014 moet worden besteed bij winkelhoudende Nederlandse belastingbetalende ondernemers. Dat spekt de staatskas met btw en vpb en voedt het MKB en de werkgelegenheid. En geld uitgeven is geweldig leuk! Nog leuker dan ontvangen.

Dat klinkt als een druppel op de gloeiende plaat. Echter ondernemers investeren op hun beurt weer, en hun medewerkers besteden hun inkomen aan boodschappen, opleidingen en vrije tijd. Het effect kan oneindig zijn.
Vele malen belangrijker is de positieve impuls die het tot gevolg zal hebben. Het geeft de burger moed. Natuurlijk is het een prachtige reactie op de maatschappelijke verontwaardiging over de absurde inkomens. Mooi is ook dat velen zullen genieten van het feit dat ze hun betaalde belastingcenten op deze manier terug zien vloeien in de eigen economie in plaats van in die van andere landen.

Vergist u zich niet, de JP-norm is anno 2013 ruim Euro 220.000. Alleen al in de publieke sector is uit onderzoek gebleken dat 2.600 topfunctionarissen jarenlang boven de norm verdienden. En naast deze “bestuurders” zijn er nog vele andere veelverdieners in publieke en semi-publieke organisaties, die wat mij betreft mogen gaan winkelen.

Nu ik er zo over denk, buiten de box dus, is het ook wel een aardig idee, om Box 4 te introduceren. In plaats van Inkomsten Belasting een Uitgaven Verplichting. Wellicht kan de Belastingdienst de UV-app introduceren waarmee je de verplichte uitgaven aan de kassa kan scannen en kan afboeken op je UV. Tuurlijk kunnen ze het makkelijker maken. En leuker ook.

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s