geen links, geen rechts

Al jaren hebben we hulpmiddelen tot onze beschikking die steeds beter helpen bij het navigeren.
De technieken ontwikkelen zich steeds verder en worden steeds verfijnder. We weten feilloos op de maan te landen en terug te komen. We kunnen maandenlang rondjes rond de aarde vliegen en zijn in staat om op honderden meters nauwkeurig te bepalen waar en wanneer we vervolgens willen en zullen landen. Er zijn zelfs helden (of sukkels, dat mag ook) die vanaf ongekende hoogte in hun uppie terug naar de aarde springen en, in een letterlijk onvoorstelbare roes, de ene kilometer na de andere aan zich voorbij zien gaan; om dan vervolgens te landen waar ze gepland hebben te zullen landen.

Er is echter wel een randvoorwaarde waar het succes van deze technieken direct van afhankelijk is. De eindbestemming bepalen. Hoe specifieker je kunt aangeven waar je naar toe wilt, hoe beter de techniek je kan dienen. Hoe meer intelligentie in het apparaat zit, hoe beter de dienstbaarheid ervan zal zijn. Kanttekening daarbij is dan weer wel dat, hoe meer intelligentie er in verwerkt is, hoe meer intelligentie gevraagd wordt om het apparaat te kunnen bedienen.

Dit is grappig. Dienen en bedienen. Ik maak een uitstapje naar Den Haag.
Ik ben er nu al van overtuigd dat, met het noemen van deze stad, de hele metafoor van “dienen en bedienen” en “ons politieke landschap” duidelijk is. Toch wil ik er iets meer over kwijt. Uit pure verbazing, of onmacht. Misschien uit teleurstelling of onvrede. Kiest u zelf maar.

Het politieke apparaat is er naar mijn mening om onze samenleving te dienen. Wij, dus de samenlevende burgers, moeten dit politieke apparaat bedienen. Als het politieke apparaat goed staat ingesteld, wetende dat er een enorme hoeveelheid intelligentie voorhanden is, is dit apparaat in principe in staat om de richting van de samenleving te formuleren, en kan de navigatie niet al te veel problemen meer opleveren. Althans zolang we pretenderen een democratie na te streven in deze samenleving. Het ontbreekt de bestuurder (Den Haag) echter aan het invoeren van de eindbestemming en de bijrijder (de stemgerechtigde burger) kan geen wijs meer uit de instellingen en niet iedereen heeft de laatste update geïnstalleerd.

Nog erger, bij de bestuurder van dit vehicle is het gevoel voor richting volstrekt verdwenen.
Ik herinner me Ayaan Hirsi Ali. Lid van het “linkse” PvdA het ene moment en lid van het “rechtse” VVD het andere. Zo was Hilbrand Nawijn van de ene op de andere dag van het CDA vertrokken naar de LPF om via de Partij voor Nederland vervolgens als ZZP-er (zelfstandig zonderlinge politicus) met de Lijst Hilbrand Nawijn, het politieke veld te verlaten. Vanuit het “midden” naar de rechtervleugel met linkse kuiltjes in de wangen.
Geert Wilders ging van rechts naar rechtser, maar met heftig linkse uitspattingen. Hoe doelloos zijn de volgelingen in zijn slipstream, nu ze bij Brink- en Bosmannetjes zijn gevallen en naar ik hoop blijven vallen. Ik heb zo mijn voorkeur, of afkeur zo je wilt.

De begrippen “links” en “rechts” zijn niet meer van deze tijd. Het impliceert per definitie dat het belang van de richting van de partij boven het belang van de richting van de samenleving wordt gesteld. Er is geen plaats voor alleen links en er is geen plaats voor alleen rechts. In Den Haag is overigens het oude midden ook al zo goed als verdwenen.

Nu Rutte en Samsom de ogenschijnlijk tegengestelde richtingen ook niet meer uit elkaar kunnen houden, is het tijd om in Den Haag een nieuw besturingssysteem met wat meer intelligentie te installeren. Bij voorkeur met wat meer EQ dan IQ.

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s