het nieuwe nemen

Op het risico dat het vervelend wordt, een nieuwe ster aan het firmament van “Het Nieuwe …”, en wel “Het Nieuwe Nemen”. Na het nieuwe werken, winkelen en alle andere opgelegde vernieuwende activiteiten, dan nu één met een echte noodzaak.
Want laten we eerlijk zijn, winkelen deden we al, dat hoefde niet noodzakelijkerwijs vernieuwd te worden. En werken deden we ook al, zij het dat vandaag de dag helaas niet meer iedereen een baan heeft. En ook het werk had wat mij betreft niet per se vernieuwd hoeven worden.

We lezen veel over tekorten en overschotten. Van geld en goed. En nu terugkijkend op de winterse feestdagen van 2012, moeten we ook constateren dat een glazen huis optuigen een recordbedrag van dertien miljoen oplevert. Ik schrijf het maar eens niet in cijfers, misschien dringt het dan iets beter tot u door. We stuurden voor een slordige zestig miljoen aan kleurtjes, vlammetjes en andere verschrikkelijke trommelvliestergende rotzooi de lucht in. En Sinterklaas en de Kerstman? Ik ben bang dat deze twee grote heren goed zijn geweest voor een klein vermogen. Er zijn geluiden van het tienvoudige van het vuurwerk. Maar dat zullen wel “geruchten” zijn. Het is toch crisis? Of valt het allemaal wel mee?

Voordat ik nu iedereen woedend op de kast krijg, is het goed om te stellen dat er uiteraard een grote groep mensen is die wel degelijk achteruitgang merkt en op hun tandvlees loopt. Die mensen moeten we blijven helpen. Al ben ik er sterk van overtuigd dat we deze groep niet horen klagen. Nee, ik denk dat de grote klagers toch een beetje de groep is die nog wel minimaal twee keer per jaar op vakantie gaat, in elke kamer een televisie heeft, meerdere smartphones met abonnement gebruikt en geen dag een maaltijd overslaat en ook het glas wijn niet laat staan. Misschien hebben ze ook wel twee auto’s voor deur en een aflossingsvrije hypotheek op 125% van hun toenmalige woningwaarde.

Maar toch maar even terug naar de titel. Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord. Kent u dat nog?
Een ezelsbruggetje van vroeger tijdens het rekenen. Machtheffen, vermenigvuldigen, delen, worteltrekken, optellen en aftrekken. En wie niet delen kon, kon ook niet vermenigvuldigen. Dan kon je eigenlijk gewoon niet rekenen. Daar maak ik nu een nieuw ezelsbruggetje van.
Zorg dat je kunt delen, dan kun je ook nog ergens op rekenen.

Oftewel: geven (om) is het nieuwe nemen!

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s