zie de waan schijnt

Af en toe schrik ik van de hoeveelheid energie die veel mensen stoppen in onnozele, zinloze en wat mij betreft bespottelijke zaken. De echte problemen van de maatschappij worden bij tijd en wijle simpelweg in de wacht gezet.

De druppel die mij de emmer deed overlopen is het oeverloze gezeur of de benaming van Zwarte Piet moet worden stopgezet. Sterker nog, binnen de Verenigde Naties is een werkgroep ingesteld welke op enig moment met een uitspraak zal komen dat “Zwarte Piet” racistisch is en ons terugbrengt naar de tijd van slavernij.
Het hoofd van de werkgroep misbruikt haar functie om een persoonlijke mening de wereld in te gooien en stampij te maken, zonder zich objectief een oordeel aan te meten en de cultuurhistorische grondverschijnselen eens goed op zich in te laten werken. Als je dan toch opgedragen wordt om een dergelijk dossier aan te pakken, doe het dan wel grondig en goed.

Om te beginnen is het goed om het ware verhaal van Sinterklaas en Zwarte Piet nog eens aan te halen.
De bisschop van Turkse origine, dat is Sint Nicolaas. Op wat latere leeftijd gevlucht naar Spanje. Hij verwierf internationale bekendheid omdat hij destijds zeer onorthodox kindslaven, die zwart waren en van Afrikaanse afkomst, bevrijdde van de slavenschepen. De Sint nam de jonge mensen in dienst. Deze betaalde baan gaf deze kinderen een eigen onafhankelijke waardevolle status. Daarmee werd hij de kindervriend die hij nog steeds is en zoals hij bezongen wordt. De zwarte kinderknechten zijn dus een vleesgeworden symbool juist tegen de slavernij.

Mark Rutte zou volgens de VN de aangewezen persoon zijn om het Sinterklaasfeest stil te leggen.
Hij kijkt echt wel beter uit want dat zou een volgend gat in de begroting opleveren. Stel je voor we doen geen Sinterklaaskadootjes, geen gedichtjes, geen pepernoten in d’een of d’ andere hoek. Maar dan ook geen blanke vla, geen witte asperges en we dulden geen zwartkijkers, zwartrijders of zwart geld meer en zwarte peperkorrels zijn verleden tijd. Elke roodharige kan zich gekwetst voelen en ervoor zorgen dat rode kool noch rode bieten nog langer verhandeld mogen worden. En ja, bruine basterdsuiker kan dan ook al niet meer. Een gevulde heer wordt ook een probleem voor alle heren die aan obesitas lijden en een blinde vink is niet leuk voor mensen met een visuele beperking. Ik moet sowieso al nadenken of ik wel over een beperking mag spreken. Om gek van te worden. Doe normaal man!

Zijn we er dan eindelijk klaar mee?!
Zwarte Piet is gewoon Zwarte Piet. Een negerzoen is een negerzoen en persoonlijk heb ik geen idee hoe een zoen van een neger is, dus kan ik er niks slechts over zeggen. Een jodenkoek is een jodenkoek en is niet gemaakt van Joden. Een neger is ook gewoon een neger zoals een indiaan een indiaan is. Een chinees is ook simpelweg een chinees en niet gelijk een heel restaurant. Een Zeeuw is een Zeeuw en niet altijd zuinig. En een Miele is een Miele waar soms best wel eens een betere voor te vinden is. Een fles Dreft is een fles Dreft en met een theelepel doe je nog steeds niet een hele afwas van een gemiddeld gezin. Ikea is Ikea en je hebt echt altijd wel een schroefje te veel en een boutje te weinig. Een priester is een priester en niet elke priester heeft met zijn tengels aan een jong kind gezeten. Een Pool is een Pool en niet elke Pool werkt even hard en voor net zo weinig. Een Marokkaan is een Marokkaan en niet elke Marokkaan kan heel goed rappen en jureren in een leuke show.

En Wilders is Wilders en ik mag toch hopen dat er echt geen tweede van rondloopt … eeh die laatste hoort er misschien niet bij maar vond ik gewoon grappig. En als Wilders nu gekwetst is moeten we maar beslissen dat de naam Wilders nooooooit meer gebruikt mag worden.

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s