uit de Facebook-bocht

De ene week plaats ik meer berichten op mijn Facebook-tijdlijn dan de andere. In die andere week log ik slechts in om te zien of ik nog iemand mag feliciteren met zijn of haar verjaardag.
We krijgen graag aandacht op de sociale media als we jarig zijn. Wat dat aangaat ook als we nog niet jarig zijn. Dan ontvangen we met plezier grappige foto’s, filmpjes, zelfs steunbetuigingen en laten we ons maar wat graag en veelvuldig voorzien van de nieuwste feitjes uit onze directe omgeving. Die directe omgeving is op de sociale media inmiddels gelijk aan de hele wereld.

We zijn sneller op de hoogte van een neergeschoten Brits politiek talent dan Pistorius, als dubbelgeamputeerde wereldrecordhouder op 100, 200 en 400 meter, ooit geweest is en nooit meer zal zijn.

Zo nu en dan ga ik helemaal los met leuk vinden en deel ik naar hartelust allerlei berichten van anderen. Dat gaat moeiteloos en soms ook redelijk gedachteloos. De vind-me-leuk-verleidingen verrijken dagelijks mijn tijdlijn. Ik klik bijvoorbeeld direct op het blauwe duimpje zodra ik een bericht van Philippe Geubels zie. Ik volg hem. Eigenlijk is het andersom. Ik heb een keer gedrukt op zijn ‘vind-ik-leuk’ en sindsdien volgt hij mij.
Ik smul van de clipjes waar de Masters en de Chefs elkaar opjagen naar de mooiste creaties die ik waarschijnlijk nooit zelf voor elkaar kan krijgen. Ik scroll en ontspan.
Wie had dat gedacht, van nooit tijd voor mijn lijn, nu nooit meer zonder tijdlijn.

Ik heb me weliswaar laten verleiden, in een moment van oppervlakkigheid, een Facebook-bericht leuk te vinden, wat alles behalve leuk bleek te zijn. Die oppervlakkigheid komt vaker voor als ik gedachteloos zit te scrollen in mijn tijdlijn. Maar dit keer vloog ik uit de Facebook-bocht.

Eerder heb ik me gestoord aan dansende Sylvana en hoe ze Regillio, haar beter dansende en zeer sympathiek overkomende neef, weer eens een bitcherige knauw gaf. Met haar Michael Jackson performance heeft ze, na weken van ogenschijnlijke aanstelleritis en een niet aflatend stukje perfectionisme, wel veel goed gemaakt. Petje af.
Tijdens het televisieprogramma van Jeroen Pauw, stoorde ik me wederom aan dit multi-talent. En niet zo zuinig ook. Niet alleen aan deze dame, die net zo goed kan praten en argumenteren als ze kon en kan dansen. Dat mag best gezegd.
De Zwarte Pieten moesten het andermaal ontgelden. Sylvana Simons was nu de boodschapper. Sylvana? Maar ze presenteert nota bene zelf het radioprogramma De Zwarte Lijst. What’s in a name? Maar hier gaat het nu niet om.
Nee, we gaan weer die verschrikkelijke, tenenkrommende Pieten-discussie voeren. De media, zeker de inmiddels a-sociale media, zijn erop gesprongen, als een bok op de diervriendelijke haverkist.

Ik maak me er heel erg druk om. Niet vanwege Sylvana hoor. Haar DENKbeelden mogen nu eenmaal anders zijn, al is het wel duidelijk dat ze geenszins van plan is er een Sinten-discussie van te maken.

Oh ja, ik had me laten me verleiden. Ik zag een berichtje op mijn tijdlijn dat Sylvana Simons op 6 december kon worden uitgezwaaid. Een grote glimlach was het directe gevolg. Leuke en toepasselijke datum. De intocht werd dan een uittocht. Een denkbeeldige wel te verstaan. Want dit zou natuurlijk in werkelijkheid nooit gebeuren. Voordat ik allerlei argumenten moest bedenken om mijn glimlach te verdedigen, had ik al op “vind ik leuk” gedrukt. Dat heb ik geweten. Ik was immers nog niet jarig. Achteraf heb ik er ook wel een beetje pijn van in mijn blanke buik. Had ik nu maar even verder gekeken naar het gedachtegoed van de bedenkers van dit quasi grappige uitzwaaifeestje, dan had ik me nooit laten verleiden of de, net door Facebook gelanceerde, “vind ik helemaal niet leuk” gekozen.

Al snel kreeg ik een belachelijk aantal meldingen dat er een nieuw bericht was geplaatst, op het zojuist door mij leuk gevonden stukje waanzin. Razendsnel was mijn oppervlakkige, gedachteloze moment geschiedenis. Een stelletje malloten waren bezig Sylvana Simons aan gort te facebooken. Ik had me helaas door een ondoordacht blauw duimpje bij hen aangesloten. Ik begin me steeds drukker te maken.

Vrachtladingen vol met medemensen, vluchtend voor angsten die ons voorstellingsvermogen te boven gaan, komen om, als ze met een rubberboot een overtocht maken. Welke randdebiel geeft een rubberboot aan een dergelijke grote groep mensen, die een zekere dood tegemoet peddelen? Misschien krijgen ze er zelfs geld voor en zien ze er handel in. Een naargeestige, lugubere gitzwarte handel.
En wij maken ons druk om Sint en Piet?

Hele dorpen worden weggevaagd door de meest afgrijselijke gewervelde medewezens, die verblind zijn door een ideologie die ik persoonlijk verafschuw. Je kunt met goed fatsoen niet meer naar een druk bezocht evenement, zonder te vrezen voor duizend bommen en granaten. Ik heb steeds meer heimwee naar kapitein Haddock en zijn maat Kuifje. Ik word er niet rustiger van.

Nu was het mevrouw Simons die weer over Zwarte Piet sprak en met haar, een groep evenzo verblinde mensen, die met dit onschuldige Pieten-personage een hele traditie om zeep dreigt te helpen, terwijl de wereld bloedt.

Wat ze niet zien is dat ze, door Sinterklaas buiten schot te laten, zo onwaarschijnlijk dom bezig zijn. Als ze “zwart” weg willen hebben, waarom laten ze “wit” dan ongemoeid? Mag Sinterklaas dan blijven? Die is toch wit? Door zwart weg te sturen, maak je zwart toch ondergeschikt aan wit? Dan doe je precies waar ze zelf zo tegen zijn.

Laat Sint en Piet met rust! Behandel ze niet als een uitwas van de slavernij en discriminatie, zoals de Partij Voor de Vrijheid de Marokkanen bestempelt als uitwas van de Islam en ze daarmee juist van allerlei vrijheden wenst te beroven. Stuitend en kortzichtig. Daar maak ik me immens druk om.

De Facebook-haarspelden liggen voor velen op de loer. En als Sint en Piet niet aan de beurt zijn, is er de SOS die de Efteling op de stereotyperende korrel neemt.
Nu is het wachten op een brief aan de Keukenhof. Of ze alle vet- en potplantjes willen verwijderen. Het zou kunnen zijn dat er lesbiennes met overgewicht zijn die 2 maanden per jaar niet in de buurt van Lisse durven komen.

Een gedachte over “uit de Facebook-bocht

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s