wie is ‘Heine

‘Heine is mijn pseudoniem. Niet om geheimzinnig te doen. Niet om me te verbergen. ‘Heine is meer een verwijzing naar mijn opa van moeders kant en tevens mijn roepnaam voor intimi.
Dit gezegd hebbende bestaat er natuurlijk de kans dat niet-intimi me ‘Heine gaan noemen. Dat neem ik dan maar voor lief, al heb ik nog niet de indruk dat mijn columns zeer veelvuldig gelezen en gedeeld worden. Een paar likes is al heel wat.

Henri de Jager. Dat ben ik. Het is overigens ‘Heine met een stomme H. Ik schrijf zo af en toe een column. Gewoon omdat ik schrijven altijd leuk heb gevonden. Lezen daarentegen vind ik veel minder leuk.

Ik schreef als puber songteksten. Niet bewust om er muziek mee te maken. Ik schreef de eerste periode altijd in het Engels en het ging over verliefdheid en de onbereikbaarheid van juist de meisjes waar ik als een blok voor viel. De meisjes die niet als een blok voor mij vielen, maar mij wel altijd als een soort broer bij zich wilden hebben. Wel hand in hand lopen, maar niet zoenen.
Toch kon ik in de Engelse rijmelarij niet lang het plezier van schrijven vinden. Dus stapte ik na enige tijd over naar het schrijven in mijn moederstaal. Overigens niet nadat ik een weddenschap met mijn leraar Duits won en een zeer eenvoudig Duits gedicht had geschreven in ruil voor een mars voor elke klasgenoot. En niet nadat ik voor mijn mondeling Engels tien korte verhalen mocht opvoeren van een, tot op heden, onbekende schrijver. En dan moest daar tijdens het mondelinge examen natuurlijk wel naar gevraagd worden. Toen heette ‘Heine tijdelijk anders, vanzelfsprekend.

In de decennia daarna heb ik heel wat gedichten geschreven. Niet alleen voor Sinterklaas en de Kerstman. Gedichten over ieder willekeurige beleving die me aan het denken zette. Soms was het iets wat ik had meegemaakt, soms iets wat ik in de media tegenkwam en soms had ik gewoon zin om iets over een woord te schijven. Dat werd dan, van voor naar achter, “bedicht”.
Ook schreef ik een serie korte verhalen als uitwisseling met mijn zwager. Hij was en is overigens een goede schrijver maar nog veel beter in het maken van prachtige foto’s.
Ik kan daarentegen weer mijn ei kwijt in de keuken als amateurkok. Zo heeft ieder zo zijn talenten.

Sinds 2011 of vroeg 2012 ben ik meer columns gaan schrijven. Ik gaf sinds 2002 een glossy magazine uit met een aantal collega-ondernemers uit het mooie Zeeland. Tijdens een vergadering met de complete redactie bedachten we dat een bepaald type column ontbrak. Voorzittend gaf ik later met een eigen schrijfsel aan, in welke richting ik dat voor ogen had. Zonder het te bedoelen, had ik daarmee mijn eerste column geschreven die in de daaropvolgende editie verscheen. Het was tevens de laatste editie die we uitbrachten. Dat lag niet aan de column, maar aan de tegenvallende opbrengsten….neem ik aan.

Ik ben vanaf dat moment wel columns blijven schrijven. Op eenzelfde manier als de gedichten. Als iets me fascineert of irriteert, kan ik daar zomaar ineens iets over schrijven. Als ik een woord tegenkom kan ik spontaan de basis voor een column leggen over dat woord. Soms schrijf ik er 3 achter elkaar en soms kan het 2 maanden duren voordat ik de laptop er bij pak.

De komende periode zal ik mijn columns op deze wordpress-pagina toevoegen.
Reageren, leuk vinden en delen is welkom. Ben er eigenlijk wel benieuwd naar.

Meer weten over ‘Heine? Dat kan. Gewoon even vragen.

heine0001

2 gedachten over “wie is ‘Heine

  1. Leuk, leuk. Ik schrijf eenvoudige gedichtjes en ook columns. Althans, zo noem ik ze. Korte verhaaltjes die ik zelf heb meegemaakt. Af en toe – of regelmatig. Het is maar net wat er naar boven komt. Soms kan het ook wel een half jaar duren. ‘Eine’ Burger heb ik goed gekend, vroeger kwam hij altijd bij ons thuis met zijn ‘soort van gereedschapskist’ (althans in mijn kinderogen) waar dan snoep en zo in lag. Volgens mij kon de klant dan uitzoeken wat ze wilde. Maar eerlijk gezegd weet ik het niet meer zo goed. Verder heb ik nog een verhaaltje over een oude buurvrouw van ons, mijn moeder en Johannes de Jager. Dat was dan jouw opa, denk ik? Ik ben inmiddels 71, jij bent nog een deel jonger. Toch leuk om af en toe iets van je te lezen. Groet, Nelleke

    1. Hallo Nelleke, leuk dat je reageert en leuk dat je ‘Heine Bil hebt gekend. En ja Johannes is opa van pa’s kant. Ik ben benieuwd naar verhalen van vroeger. Als je wilt kun je ze met me delen. En elkaar lezen is sowieso leuk. Groet, ‘Heine

reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s